24. april 2007

Stort er smukt?

Det handler om strukturanalysen for det fysiske Bibliotekstilbud! Analysen indeholder mange elementer. I dette indlæg vil jeg gribe fat i udsagnet om, at Københavnerne er mobile og at afstand mellem bibliotekerne derfor ikke er et vigtigt parameter.
Jeg er for så vidt enig i udsagnet(enkelte grupper undtaget). Udsagnet er centralt fordi det i høj grad understøtter bydelsstrategien - altså ét bibliotek pr. bydel. Der bliver selvfølgelig længere til biblioteket for rigtigt mange mennesker, men folk kan sagtens komme derhen alligevel. Hvad får de så, når de kommer derhen. Et langt bedre tilbud end i dag
Citater fra analysen:
biblioteksservice af høj kvalitet i alle bydele, med en meget væsentlig udvidelse af åbningstiden ja faktisklandets bedste åbningstider på bibliotekerne. og man kanforøge indkøbet af nye bøger og andre fysiske og digitale biblioteksmaterialer med ca. 50%.
Der er faktisk tale om
landets bedste materialetilbud på bibliotekerne.
Det er nærmest for godt til at være sandt - kan det virkelig passe? I gennemsnit vil hvert af de 11 biblioteker have et befolkningsunderlag på 50.000, så spørgsmålet er om de eksisterende biblioteker er store nok - nej det er de ikke - 5 biblioteker skal i følge analysen udvides og så skal der bygges 3 nye. Nåh, ja så glemte jeg lige et nyt HB!
Hvad med bemandingen? Analysen er helt klar på ét punkt - en udvidelse af åbningstiden på de resterende 11 biblioteker kræver mere personale - for omkring 12 millioner kroner blandede biblioteksmedarbejdere (undskyld udtrykket). Jamen det går jo ganske godt, hvorfor er jeg så alligevel bekymret?
Hvis politikerne bygger 4 nye biblioteker (incl et HB) og hvis politikerne udvider andre 5 og hvis der bevilges penge til udvidet åbning - så er der stadig et problem tilbage. Bemandingen selv på de store biblioteker - altså så nogen som Vanløse eller Brønshøj - er ikke på mere end omkring en 10-12 hoveder - de hoveder der tilføres går direkte til udvidelse af åbningstiden. Det efterlader stort set intet til den forøgede opgave med at service op til 50% nye lånere, som selvfølgelig vil strømme til fra de nedlagte biblioteker. Vi risikerer at stå med 11 nye eller nyudvidede biblioteker, som er underbemandede fra dag 1. Og hvad gør vi når omstillingsbidraget skal falde? Og hvad gør vi når Fællesmagasinet skal bemandes? Der er mange brikker som skal falde på plads, før vi har landets bedste bibliotekstilbud!

Jo vist - stort kan være smukt - men det er også dyrt!
Og pointen - hvis den skulle være en smule dølget - Hvis vi skal give afkald på 8-10 biblioteker, så skal vi søreme sikre os, at det vi får i stedet også kommer til at fungere!

1 kommentar:

Jens Steen Andersen sagde ...

Hej Finn,

Se artikel i Søndags Politiken i dag i PS om strukturanalysen og en rigtig lille sød fortælling...