9. maj 2007

Min Struktur - Lad idéerne blomstre!!

Strukturdebatten har langt om længe ramt aviserne - på de indre linjer virker det mere som om, at alle holder vejret og venter - på politikernes DOM - Der er faktisk så stille, at man høre en knappenål falde til jorden - og med den op til 11 biblioteker?? Eller kører debatten kun lokalt i køkkenerne og personalestuerne. Er det mon en klog taktik bare at vente? Det er ikke sådan man plejer, at få indflydelse - er mon tid til udmeldinger?
Som biblioteksmedarbejder og Biblioteksleder (ikke mindst) er det selvfølgelig altid en balancegang, men det er nu eller aldrig.
Strukturanalysen fremhæver klart idéen om store biblioteker med lange åbningstider som politikernes bedste valg. Kulturborgmesteren har endda strammet skruen og mener bibliotekerne bør have åbent til midnat - og med café-stemning. Jeg vil ikke helt afvise idéen - i nogle af de mere HIPPE IN-kvarterer.
Kigger man på besøgsstastikken giver den dog ikke umiddelbart meget belæg for længere aftner på biblioteket. En lille stikprøve på mine egne biblioteker viser, at den sidste åbningstime stort set altid udløser det dagens laveste besøgstal!
Idéen om samarbejde med Skolebiblioteker har fået en vis medvind - fordi det kan sikre nogle decentrale tilbud. Idéen om at sammentænke organisationerne synes jeg er god, at trække på hinandens samlinger at udnytte hinandens kompetencer i et tættere samarbejde er godt tænkt. Den fremlagte kombinationsstrategi A er til gengæld ikke min kop te. Jeg synes det er alt for uambisiøst, at "flytte ind" på skolebiblioteket en 5-6 steder i byen. Idéen om et så skrabet folkebibliotekstilbud - hænger overhovedet ikke sammen med de argumenter, som er med til at sælge idéen om Bydelsstrategien. Vi får ikke bare A og B biblioteker, men nærmere A og F biblioteker.
Kombinationsstrategi B peger på at bibliotekerne kan have forskellige profiler. Reelt peger analysen dog kun på en profil - nemlig et ungdomstilbud - de andre opretholdte biblioteker i Version B stopper de "værste huller" bydelsstrategien efterlader, uden at der er beskrevet nogen særlig profil.
Min struktur lægger op til at vi lader masser af idéer blomstre. Lad os få masser af profiler på banen. Der kan være steder hvor en sammensmeltning med skolebiblioteket giver rigtig god mening - i Solvang måske - i stedet for at flytte hele tilbuddet over i den nye Ørestad?? Måske giver det rigtig god mening at lave Kulturelt Læringscenter i Tingbjerg - med eller uden Kulturhus og hvis det ikke er praktisk at flytte sammen med skolebiblioteket, så kan man måske trække på hiandens samlinger i langt højere grad end i dag.?? Måske er der faktisk basis for café-stemning på Bisbebjerg Bakke - og måske helt frem til midnat?? Måske døgn-drive-in afhentning i Bibliotekshuset eller i Husum??
Fortsæt selv listen, kun fantasien sætter grænser - og måske bliver det endda gennemført - hvem ved.

Finn

2 kommentarer:

Lilian sagde ...

Hvor har du dog ret. Jeg synes, at det er utroligt at København er blevet så fattig, at vi er nødt til at lukke halvdelen af bibliotekerne. Det er også meget kortsynet, da byen jo hele tiden udvikler sig. Vi er jo ved i Sydhavnen at få en hel ny bydel, med et nyt klientel. Dine ideer lyder rigtig spændende. Det er helt sikkert, der er forskellige behov rundt omkring, vi har nok ikke behov for længere aftenåbning, og cafe latte har vi i cafeen i vores kulturhus.

Mads Kusk sagde ...

Meget enig: stilhed - før stormen?

Gerne stærkere og flottere biblioteker, strategisk placeret - men jeg tror dog ikke vi skal undervurdere det med at være i nærheden af brugerne. Så: 1-2-3 nye flotte kraftcentre. Bevare mange små.